zira's FotoPage

By: zira

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  5  6  7  8  9  10  11  [12]  13  14  15  16  17  18  19  >  >>]    [Archive]
Wednesday, 30-Jul-2008 02:16 Email | Share | | Bookmark
Nasi Beriani

 
 
 
View all 4 photos...
Adeii..susah betul lah nak bertenet pun..semalam pun buat hal jugak streamyx nih..satu hari tak bleh guna..ish geram betul lah camnih ..jadi sementara boleh guna nih baik zira upload apa yg ada..





Quote:
Nasi Beriyani



RESEPI NASI BERIANI :
sumber: zakiahz.fotopages

beras basmathi (sukatan 1 cwn beras + 1 1/4 cwn air)
Rempah beriani
Minyak sapi - 2-4 sudu besar (ikut banyak mana beras)
Rempah penumis - kayu manis, buah pelaga & bunga lawang
Bawang besar - 1 biji
Bawang putih - 2 biji besar
Halia - 2-3 cm
Daun pandan disimpul
Garam

Cara :

1) Beras dibasuh dan ditos.
2) Panaskan minyak sapi.
3) Tumiskan bawang2 & halia dan rempah penumis & daun pandan yang disimpul.
4) Bila bawang2 garing, masukkan rempah beriani, dikacau rata.
5) Biarkan sebentar.
6) Padamkan api dan campurkan masakan rempah beriani ini ke dalam rice cooker yang berisi beras tadi.
7) Kacau rata, masukkan air secukupnya dan garam, kalau tak pasti, rasa campuran ini.
Kalau nak sedap, campurkan susu cair atau fresh milk, gantikan 3/4 cwn air dgn 3/4 cwn susu.


Quote:
Dalca



1/2 kg daging
2biji terung bulat
2biji kentang
2biji tomato
3sudu kacang dhal
3sudu rempah kari daging
sedikit asam jawa
bunga lawang,kulit kayu manis
5 urat kacang panjang
1 batang carrot
2biji cili merah
santan dari sebiji kelapa
sdikit halia
3ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
minyak

1.rebus kacang dhal dgn daging hingga empuk(daging dipotong dulu)
2.semua sayuran dan terung dipotong terlebih dulu
3.panaskan minyak dan tumiskan bawang,halia,kulit kayu manis dan bunga lawang hingga garing.kemudian masukkan rempah kari.
4.bila rempah dah garing masukkan pula daging serta kacang dhal dan air rebusannya
5.bila mendidih masukkan santan.kemudian masukkan carrot,kentang,terung, dan kacang panjang
6.bila sayuran empuk masukkan cili merah, air asam dan garam secukup rasa
7.sebelum tutup api masukkan tomato.


Quote:

Beriani Daging



Bahan
1 kg daging
4 s/b rempah beriani ] bancuh dgn sedikit air
1 cawan yogurt
3 s/b tomato puree
3 biji tomato buah ranum [mesinkan dengan 2 cawan air]
3 biji cili merah
2 biji cili hijau
2 labu bawang besar [belah 4]
1 pkok daun ketumbar [potong kasar]
garam

Bahan tumbuk
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm halia

Bahan tumis
2 cm kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
1 tangkai daun kari
minyak

Cara
1. Daging dipotong kecil dan basuh. Toskan.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
3. Masukkan bahan tumbuk dan rempah berani dan daging yg dibancuh dgn air. Kacau rata sehingga naik minyak.
4. Masukkan buah tomato yg telah dimesin denngan air dan juga tomato puree . Biarkan sehingga lembut.
5. Masukkan kentang dan yogurt. Masakkan sehingga pekat dan naik minyak.
6. Masukkan buah tomato belah, cili merah dan cili hijau, bawang besar dan juga daun ketumbar. Rasakan garamnya.
7. Bila dah nampak layu boleh tutup api dan hidangkan dengan nasi beriani atau roti





Monday, 28-Jul-2008 09:28 Email | Share | | Bookmark
I'm Back!!!

 
 
 
View all 11 photos...


Akhirnya dapat jugak zira jenguk fotopages nih..dah agak lama tak boleh nak online.. semua nih gara² STREAMYX bermasalah lagi..adeilaaa.. ..kerap sangat nih ..dah letih nak call buat report.. ..lepas nih insyaAllah zira akan jenguk fp kengkawan semua yer..

jom kita tengok buah yang di ambil dari dusun emak sedara zira di kampung dia..semua buah² nih fresh lagi baru kait dari pokok..







Quote:
putrimlm fotopages ~ jambu nih sama aja spesis dgn yg warna merah tu..yg nih putih jernih

FazaRina(RiNna) ~ sama jer dgn yg wana merah tu cuma yg ni wana putih

wawa ~ best arr amik buah dari dusun nih..tp tu lah punyalah bnyk nyamuk..adeii..

shariza ~ tak penag tgk eh..ala ciannya..kat sini banyak..kalo sekali berbuah mmg tak larat nk makan..

ida isk ~

kakliza ~ skrg nih kat mana² pun dh banyak durian..sampai tak larat nak makan..


intan ~ mmg skrg nih line streamyx tgh problem..huhu..aik ramai jugak tak penah tgk jambu putih nih yer..

amal5041 ~ haha..dok kait buah yg tak luruh² nih kak

iza~mamahaikal ~ erk zira pun xtau org panggey jambu apa..tp jambu nih sama jer dgn jambu yg merah kecik² tu

Ana ~ ala kak ana..mis u lorr.. petai tu punyalah banyak sampai tak larat nk makan dah..kalo berjiran bleh p hulur kat kak ana..

ija shariza ~ apa yg peliknya nih?? jambu biasa jugak tu

Tie ~ Ibu Wawanis ~ uiks akak pu tk penah tgk eh..nk kata manis tu taklah..tp sedap cicah dgn garam belacan..

zaiy ~ adoi kak..sakit perut baca komen akak pasal keseksian durian tuh.. ..akak pun tk penah tgk ker jambu nih..ciannya..jambu nih kalo dah berbuah mmg banyak..nampak putih jer kat pokok..sama jer dgn yg wana merah yg kecik² tu

zai KuLiM
~ mmg rasa dia tawar sikit..sedap cicah ngan kuah rojak mak bee tu

Big Mamma Bukhari aka Ati ~ nak kata besar tu x lah..tp kat kg dorg tu mmg bamyak pokok buah-buahan nih..jenuh jugaklah nk makan..leh jimat duit x payah beli

sal adeqsal78 ~ yerp betui tu kak sal..nih lah hasil kalo kita rajin berbudi pada tanah..

umieaisyah ~ tu arr kak..streamyx kat sini mmg teruk tul..dalam bulan nih jer dah bape kali problem..

masriyah ~

liana~mamadaniel ~ tu lah jambu putih nih ada lg 1 jenis wana merah..cantik jer wana dia..mmg sedap cicah ngan sambal kicap nih

shida ~ salam kenal shida..tq masuk fp zira nih yer

shima ~ buah² nih semua mmg baru kuar dari dusun pun

<< jeff >> ~

srsfeqah ~ nih lagik sorg tak penah tgk..


Tuesday, 15-Jul-2008 07:24 Email | Share | | Bookmark
Ayam Bakar & Buah Rambutan

Kali nih zira try guna resepi kak liza utk buat ayam bakar..Memang sedap ..terima kasih utk kak liza kerana banyak menyumbangkan idea dan resepi utk di masak..

cuma utk resepi nih zira tambahkan 2 sudu cili kering yg dah di blend ..saja gatal tangan nak tambah bagi pedas sikit




Quote:

AYAM BAKAR

bahan A:
1 ekor ayam [potong 8]

Bahan B [Mesin Halus]
3 cm halia
3 batang serai
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
1 s/b lada hitam
3 biji cili merah [jika suka]

Bahan C
1 s/b kicap
1 s/b garam
2 s/b madu/gula
kunyit serbuk
minyak + serai yg diketukkan [buat renjis sikit]

sayuran hiasan: salad..timun..tomato

Cara:
1. Gaulkan semua bahan dan perapkan pada ayam selama 3 atau 4 jam.
2. Bakarkan ayam dalam oven suhu 200'C selama 30 minit
3. Renjiskan sikit minyak dengan serai yg diketuk.
4. Pusing/terbalikkan ayam supaya masak sehingga masak kedalam isi.
5. Bila sudah masak...hidangkan dengan salad..tomato..timun..


***zira tambahkan 2 sudu cili blend**






Yang nih buah rambutan yg ada kat umah..dah masak pun..jimat sikit duit sbb tak payah nak beli..







Monday, 14-Jul-2008 11:37 Email | Share | | Bookmark
Award & buah melaka

 
 
 
View all 5 photos...
Wahh bestnya..ari nih buka jer fp tgk dapat award lagi dari kak ana http://elianas.fotopages.com..ish layak ke zira dpt award nih??..masak pun yg simple² ja dgn menu² yg biasa jer..tapi org dah bagi jadi zira terima jer.. thanks yer kak ana

nih award dari kak Ana..




Kali nih zira nak bagi award nih pada beberapa org..pada yg takda nama kat sini tu jgn kecik hati yer..

1.umieaisyah ~ http://umieaisyah.fotopages.com
2.kak kacip ~ http://kacip.blogspot.com
3.mamasya ~ http://mamasya.fotopages.com
4.kak zaiy ~ http://norzaim1973.fotopages.com
5.kak liza ~ http://hanieliza.fotopages.com
6.maklang ~ http://ulampegaga.fotopages.com
7.kak madiha ~ http://mamawandiha.fotopages.com





Quote:


BUAH MELAKA
sumber: kak liza..tq akak...

Bahan-Bahan:
2 cawan tepung pulut
jus pandan secukupnya
2 ketul gula melaka
1/2 biji kelapa muda parut [ambil bahagian putih sahaja]

Cara:
1. Bancuh tepung pulut dengan air pandan sedikit demi sedikit hingga adunan boleh digentel.
2. Ambil sebesar ibu jari dan leperkan.
3. Masukkan gula melaka di tengahnya dan tutup semula. Buatkan bulat.
4. Panaskan air hingga mendideh.
5. Masukkan bebola pulut tadi.
6. Bila kuih timbul boleh diangkat dan toskan dalam tapisan.
7. Golekkan kuih di atas kelapa parut yang bercampur sedikit garam.
8. Hidangkan.









Quote:
[b]Ouled Kenitra ~ jgn makan time masih panas lagi..nanti air gula tu pecah dlm mulut mau melecur mulut tu

Bonda Raqyn ~ tunggu bulan posa nih baru ramai org buat kot..hehe

iza~mamahaikal ~ thanks sudi berkunjung ke sini..

Ana ~ amboi kak ana nih merendah diri plak..zira nih bab baking mmg tak reti..

Haniss ~ zira pernah jugak buat yg buh keledek tu..sedap jugak..

mamasya ~ hehe..tq kak sudi gantung adiah tu..kena rajin jugak nih sbb abah yg nak makan..gula melaka tu dh lama beli

shariza ~ kena buatlah kalau mcm tu kak.. [

amal5041 ~ kot² lah akak yg buat..mana nak tau kan ..hehe

unnamed ~ nak p melaka eh..erk sapa yer unnamed nih..

zaiy ~ lorr kak..naper tak sabo nk tunggu terapung tuh?

putrimlm ~ xper lps nih bleh buat

MamaFaMi ~

baayah ~ alahai kak..xdelah rajin mana pun..

<idida aka ummu nafisa>
~ mmg betul tu

liana~mamadaniel
~ hai liana ..dah kemas umah baru ek..hehe

nurul ~ time bulan tak posa tak tingin ek?

Pemancing Ikan ~ bukan road tax yg nak mati tapi lesen memandu arr..uwaaa

FazaRina ~ kat tempat akak panggil kuih kelopung ker?

<< jeff >>
~ btul tu bro..buah nih takkan di temui kat atas pokok..

shima ~ ala kesiannya dah lama tak makan..


Saturday, 12-Jul-2008 12:30 Email | Share | | Bookmark
Menu Simple

 
 
 
View all 4 photos...
Alahai malasnya rasa nak update ari ni..tapi kuatkan semangat jugak nih..zira nih tak pandai nak menaip panjang².. jom kita jamu mata jer dgn menu simple dan gambar yang ada yer..

















Quote:
sopitkotam ~ yg tu guna sengkuang besa yg besar bkn sengkuang cina

big mamma bukhari aka ati
~ alahai kak T..zira xda anak lg lah..kawen pun belum..

the kesum return ~ salam cik kesum..mmg sedap buh sengkuang kena dgn selera ziira..trylah

big mamma bukhari aka ati ~ hikks..xdelah rajin mana pun kak..masak pun yg simple² ja xde yg specialnya

Pemancing Ikan ~ zira pun sampai skrg buat camtu lg..tak pun cicah jer dgn kuah rojak tu..

kak jie jie ~ aha mmg rsa manis..sedap..selain kari selalu jugak zira buat masak lemak cili padi..

Wak Kumis ~ taklah sesusah mana pun nak menyiapkan menu nih wak..kira simple lah tu

aishah@ummiaqil ~ biasa² ja tu..hikss

salleharon ~ ...nk kena isi penuh ker?dah ler bertingkat-tingkat

FazaRina ~ aha kak mmg zira tak letak banyak..mak tak baper suka kalau kaler makanan terang² sgt..hikks

putrimlm fotopages
~ InsyaAllah nanti zira melawat putri lagi

umieaisyah ~ amboi kak..nak kena babap nih

~~ciklinn~~ ~ salam kenal jugak dari zira..tq sbb singgah sini

<< jeff >> ~

shima ~ lps nih bleh try yer puan shima

Dayang Santubong ~ cuba lah akak..kot² kena dgn selera akak tu

zaiy ~ apa rahsianya akak?bleh tau ker? ramai jugak yg tak tau yer sengkuang buat gulai nih..

nur ~ sedap jugak bg zira n family lah..org lain tak tau ler pulak mcm mana

Ana ~ tq kak ana bg zira award tu

masriyah ~ belum rasa dah tau sedap eh

mshafie ~ tak pernah jumpa lg ker?takpe lps nih boleh suruh org rumah masak camnih

mamaella ~ tq kak

sal adeqsal78 ~

Ouled Kenitra ~ mesti best kalau dpt buat gathering mcm tu..


[<<  <  5  6  7  8  9  10  11  [12]  13  14  15  16  17  18  19  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net