zira's FotoPage

By: zira

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  7  8  9  10  11  12  13  [14]  15  16  17  18  19  20  21  >  >>]    [Archive]
Friday, 4-Jul-2008 11:48 Email | Share | | Bookmark
eskrem mesia,bubur kacang hijau,kuih kacang/kasturi

 
 
 
View all 8 photos...
kali nih zira buat bubur kacang tp tak buh durian sbb adik² tak suka durian..bubur kacang nih zira guna resepi kak madiha..simple dan senang jer nak buatnya..lepas tu ada banyak lagi baki kacang yg di rebus jadi zira buat kuih kacang/kasturi pulak..kak madiha tq utk resepi bubur tu yer

Quote:

BUBUR KACANG

Bahan2
250 gm kacang hijau - basuh dan rendam
santan secukupnya
air secukupnya
4 s/b biji sagu
gula melaka secukupnya
sedikit garam
2 helai daun pandan

Cara
Rebus kacang hijau hingga lembut. Semasa separuh lembut masukkan dulu sagu halus. Tambahkan air jika perlu. Bila kacang dah lembut & biji sagu nampak jernih.. masukkan santan, daun pandan dan gula melaka dan garam. Biarkan sehingga gula merah hancur. Hidangkan panas2 atau sejuk.






Yang nih pulak kuih kacang/kasturi..guna kacang yg lebih dari buat bubur tu..resepi dah ada kat link sebelah tu yer






Ni pulak eskrem mesia..saja buat sbb skrg nih kadang² tu cuaca panas sgt.jadi bolehla makan eskrem ni..bkn budak² ja suka org tua pun suka.. ..yang nih zira buat perisa jagung dgn sirap+asamboi jer.





Quote:
cinta ~ dulu² masa sekolah mmg glamer eskrem nih..skrg nk mkn kena buat sendiri la

leezbalezza ~ mmg meriah kalau buat byk kaler tp malas ler pulak nk buat..hehe

mamasya ~ tertarik eh kak..takpe lps nih bleh buat utk anak² akak pulak


FazaRina(RiNna) ~ hehe..byk lagi benda nk kena update nih kak..

Ana ~ dulu mmg ramai bebudak juai eskrem nih kat sekolah masa ngaji quran ptg kat sekolah

norlieza82 ~ aik durian tak makan tp bila bubur kacang+durian mkn plak eh

jasmeen ~ rajin ke tak rajin ke masak tu tetap kena kak..

nur ~ saja nk bg semnagat suruh kak nur buat bubur durian tu cepat²

liana~mamadaniel ~ macam mana ler rupanya bila masak sekali bubur kacang hijau+pulut itam tu yer

intan ~ sedap gak kalo mkn ngan roti..zira pun selalu gak mkn camtu

umieaisyah ~ buat 2 keja dlm 1 masa..

watie ~ nampaknya ramai peminat eskrem ni yer

KakLeen ~ tq kak leen sbb sudi singgah sini..

Penyulawa ~ lorr akak tak minat bubur kacang nih ker..eskrem tu tak sempat nk jual dah abis kena angkut

kak aini ~ mmg zira buat eskrem pun balance bubur yg tak abis tu kak

masriyah ~ sebatang je cukup ker?

bungaros ~ kak..resepi dah ada zira tepek sblm nih..cuba kak cari kat link sebelah tu

ummi irfan ~ salam perkenalan kembali..owh tak clear ek nanti zira tepek lain resepi kek oren tu..

aishah@ummiaqil ~ mmg sedap bubur kacang kalo buat eskrem

Dayang Santubong ~ salam kak dayang..tq masuk sini..zira dok gurun,kedah

Pemancing Ikan ~ buat sekawah nanti tak abis pulak

Wak Kumis ~ lorr wak sunrise ker? hehe..ingatkan sunset

amal5041.fotopages.com ~ hehe..update je sebelum server nih bermasalah lagi

mummy jam ~ sama macam adik² zira dorg tak suka buh durian jugak

Roszana ~

mamaella ~

rinzura ~ mmg zira pun dok buat jugak mcm yg rinz bgtau tu

Haniss ~ nmpaknya lg ramai yg suka makan eskrem bubur kacang nih

MaDiHa ~ sebenarnya mmg zira jadikan resepi² akak sbg panduan..

Wak Kumis ~ zira tak reti lah nak berpantun nih..hehe

mshafie ~ sudah semestinya tepung luarnya rangup



Thursday, 3-Jul-2008 11:30 Email | Share | | Bookmark
Tag,kek oren & jemput² kucai+udang kering

 
 
 
View all 5 photos...


Kali nih zira nak jawab tag dari kengkawan pulak..maaf yer sbb lambat jawab..hehe





rasanya xda sesaper yg kena tag dgn zira..mungkin ramai yg dah kena..so anda semua selamat



Dah lama tak update fp nih banyak pulak menu yg terperam jer dalam komputer nih..jom kita tgk antara menu simlpe yg sempat di buat..menu lain tunggu entry seterusnya..


Quote:

kek oren
Bahan:
230gm mentega tanpa garam
1 1/2 cawan gula halus
parutan kulit dan jus dari 2 biji oren
4 biji telur, asingkan kuning dan putihnya
2 cawan tepung berserbuk penaik / self raising flour, diayak
secubit garam
2 sudu besar susu pekat

Cara:
1. Putar mentega dan gula sehingga ringan dan gebu. Masukkan parutan kulit oren dan kuning telur sebiji demi sebiji sambil memukul.
2. Ayak bersama tepung dan garam. Masukkan ke dalam adunan mentega berselang seli dengan jus oren.
3. Di dalam mangkuk lain, pukul putih telur sehingga kembang dan perlahan-lahan masukkan ke dalam adunan, kaup dan balikkan rata-rata.
4. Tuang dalam acuan roti bantal standard yang digriskan dan dialas kertas minyak.
5. Bakar pada 175C/350F selaam 35-40 minit sehingga kek masak.










Wednesday, 2-Jul-2008 02:36 Email | Share | | Bookmark
I'm back!!! ::Selamat Hari Lahir Emak::



Salam...Lama jugak rasanya fp nih tak berupdate..huhu..nih semua gara² line streamyx kat kawasan sini bermasalah..dah 2 minggu lebih tak boleh nak bertenet..kepada kengkawan semua sorry lah sbb zira tak sempat nak jenguk fp kalian.lepas nih insyaAllah zira jenguk yer..

oklah..hari nih zira buatkan entry khas ni sempena hari lahir emak tersayang pada 02.07.2008...buat mak..Selamat Menyambut Hari Lahir yang ke-47 pada tahun ni.semoga emak panjang umur,di murahkan rezeki,di beri kesihatan yang baik serta di lindungi ALLAH hendaknya..Amin..Terima kasih mak untuk segala pengorbananmu terhadap kami adik beradik..











Code:
terima kasih utk semua ucapan dan doa utk mak zira tu


Tuesday, 17-Jun-2008 12:50 Email | Share | | Bookmark
Apam Marmar

 
 
 
View all 5 photos...
Dah lama jugak tak masukkan entry masakan no...rindu pulak rasanya ..dah lama zira print resepi apam marmar ni.tapi simpan ja sbb angin M melanda
tak tau kenapa sejak dua menjak ni rajin pulak mencuba resepi apam..sampai adik² pun dok komplen kenapa selalu sangat buat apam ..first time buat apam marmar ni alhamdulillah menjadi dan gebus sangat..budak yg banyak komplen tu pun makan smpai habis.. ..terima kasih pada tuan punya resepi Encik Mat Gebu..zira mintak izin copy paste resepi tu kat sini yer



Quote:


Apam Marmar
Sumber : Mat Gebu

Bahan-bahan ( Tin berukuran 10 inci )
250 g tepung berserbuk penaik
200 ml santan
200 g gula halus
2 biji telur Gred A
1 camca teh vanila esen
1 camca makan ovallate
Secubit garam
Pewarna merah dan hijau (ikut kegemaran masing2)

Cara-cara
Satukan kesemua bahan dalam mangkuk adunan, kecuali bahan pewarna.
Pukul dgn speed perlahan sehingga semua bergaul mesra. Kemudian lajukan speed dan putar hingga adunan kembang dan pekat
Bahagi 3. Satu dibiarkan kosong, satu diwarnakan hijau dan satu lagi warna merah.
Dalam tin yg telah dilenser dgn mentega, bubuh warna merah dan hijau secara berselang seli diikuti bahagian yg tanpa warna pada atasnya
Gunakan spatula, buat pusingan satu arah sebyk 1 - 2 kali.. Kukus atas air mendidih selama 45 minit. Angkat dan keluarkan dari acuan. Biar sejuk baru dipotong














Quote:
jasmeen ~ betui tu kak..mmg tetap gebus walaupun simpan 2 hari..tp kat umah zira belum smpai sehari dh habis
MaDiHa ~ uish..cepat cari angin R tu kak..
Akak ~ salam akak..alhamdulillah sihat ja..nak sikit ek..ala akak terlambat lah..dh abis pun
fifi fad ~
k.nora ~ hai k.nora..welkam..hehe..akhirnya berjaya jugak akak jejak zira sampai sini no



Sunday, 15-Jun-2008 02:32 Email | Share | | Bookmark
::Besdey twins::



Pada tarikh 15.06.2008 ni adik² zira genaplah usia dorang 16 tahun..sekejap je dah besar dorang nih..tak ada sambut apa² lagi sebab yg sorang dok asrama.kena tunggu balik bercuti lah baru boleh kalau nk buat kek besdey pun.barulah adil ..Selamat hari lahir untuk suzana dan hapis..semoga panjang umur,murah rezeki,serta dilindungi ALLAH swt..
Satu lagi ..belajar rajin² semoga berjaya dalam pelajaran..dan jadilah anak yang dapat berbakti pada mak dengan abah...

















[<<  <  7  8  9  10  11  12  13  [14]  15  16  17  18  19  20  21  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net