zira's FotoPage

By: zira

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 9-Feb-2008 08:07 Email | Share | Bookmark
Donut

 
sedang di goreng
dah siap..ready utk di makan
Ari nih masih ramai yg cuti sempena CNY..masing² bercuti panjang..ramai yg ambik kesempatan balik ke kampung.bagi zira yg mmg dah tinggal dgn mak di kampung tak pegi mana² pun cuti nih..jadi bila time cuti nih datanglah angin Rajin sikit..sikit jer tak banyak ..buat donut utk sarapan pagi dgn family..zira guna resepi cikgu suria..mmg sedap ..tq kepada yg empunya resepi..zira copy paste jer resepi tu kat sini yer..



Code:
DONUT SURIA

Bahan A
3 cawan tepung
3 s/b susu tepung
3 s/b shortening
3 s/b gula pasir halus

Bahan B*
210 ml air suam
2 s/k instant yeast..kalau guna mauripan tak boleh perap lebih dr ½ jam

Bahan C
minyak untuk gorengan
1 s/b majerin
gula kastor

Cara:
1. Masukkan air dan semua bahan kecuali butter dan shortening dalam Bread Machine atau mesin penguli.
2. Ulikan pada setting 'Dough' atau sehingga doh kental.
3. Masukkan butter dan shortening dan uli lagi sehingga kental.
4. Keluarkan doh dan canaikan untuk adunan donut. Peramkan sekejap.
5. Panaskan minyak dan majerin dan gorengkan sehingga warna kuning keemasan.
6. Angkat dan toskan minyak.
7. Golekkan dalam gula kastor dan hidangkan.






Quote:
mamafami ~ malu lah mama..zira buat tak secantik yg mama buat..
anna ~ ada kalanya sy buat tak jadi camni..
masriyah ~ budak² lg suka kalu di salut dgn coklat then tabur hiasan kat atas..
zara ~ bleh jugak uli guna tangan je..zira buat ni pun guna tangan jugak
fliffy ~ thanks sudi masuk sini..zira baru nk blajar..gambar tk cantik lg


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net