zira's FotoPage

By: zira

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 14-May-2008 11:57 Email | Share | Bookmark
Karipap

kelim sendiri
 
 
guna acuan..hehe
 
 
utk simpan dlm fridge
 
 
tengah goreng..hehe
Kali nih zira nak buh gambar karipap yg zira try buat baru² nih..dah byk resepi yg zira cuba..ada yg jadi dan ada yg tak menjadi.. pernah jugak rasa macam dah xnak buat sendiri lg..tapi zira try guna resepi yg di ambil dari my resepi...mmg menepati selera..terima kasih pd yg empunya resepi tu ..macam biasa zira copy paste jer resepi tu yer

Quote:


Karipap daging rangup
nasuha1523@myresipi.com


Bahan-bahan ( 50 biji )

* Bahan Inti :

* 500 g kentang - dipotong dadu
* 300 gm bawang besar - dipotong dadu
* 400 gm daging cincang @ daging lembu dipotong dadu kecil
* Tumbuk Lumat :
* ½ biji bawang besar
* 2 ulas bawang merah
* 2 ulas bawang putih
* ½ inci halia
* ½ sd besar jintan manis
* 3 sudu besar (75 ml) serbuk kari
* 2 sudu besar minyak
* ½ batang besar kulit kayu manis
* 2 sd teh gula / secukup rasa
* 1 sd teh garam / secukup rasa
* 350 ml air

* Doh Karipap :

* 500 g tepung gandum - diayak
* ½ sd besar garam
* 94 g lepa susu (karipap jadi rangup) @ marjerin.
* 1 biji telur
* ½ cawan ais
* 250 ml air
* Minyak untuk menggoreng & Secukup tepung untuk mencanai

Cara-cara

1. Inti :
2. Panaskan minyak dan tumis kulit kayu manis hingga kembang. Masukkan bahan tumbuk dan kacau hingga wangi. Bila garing masukkan serbuk kari dan kacau atas api perlahan hingga bergumpal.
3. Masukkan daging yang telah dicuci dan gaul sebati. Masukkan garam. Kemudian, masukkan air dan biarkan mendidih hingga agak kering baru masukkan gula dan kentang.
4. Kacau hingga mula kering. Masukkan bawang dadu dan kacau sebentar. Angkat dan sejukkan.

5. Doh :
6.Masukkan tepung dalam mangkuk.
7. Gaulkan air bersama garam dan ais. Sementara itu gaul tepung dgn telur hingga jadi serbuk roti. Panaskan lepa susu / marjerin / campuran sepertinya atas api kecil hingga bebuih dan tuang rata2 atas tepung tadi.
8. Gaul lagi hingga jadi serbuk roti - gunakan hujung jari. Masukkan sedikit sedikit air ais bergaram dan gaul hingga jadi doh. Hentikan penambahan air bila dah jadi doh. Rehatkan 1 jam.
9. Bahagikan doh 2 bahagian (setiap bahagian menghasilkan ±25 keping karipap) Ambil 1 bahagian dan canai nipis atas landasan bertepung. gulung ketat2 dan golek hingga jadi selinder .
10. Potong gulungan silinder tadi hingga mendapat +- 20 ke 25 ketul. Canai nipis (2mm) setiap satu ketul dan isikan 1 sd besar (kalau suka inti banyak)/ 1 sd the penuh (inti sederhana) .Tutup dan picit untuk menutupkannya, kelim kemas-kemas untuk mengelakkan bocor sewaktu menggoreng.
11. Ulangi proses mencanai nipis setiap ketul hingga habis.
12. Goreng terendam atas api perlahan - sederhana hingga kuning keemasan. Tos atas kertas dapur dan hidangkan.
13. * Boleh juga digunakan crisco, minyak sapi, mentega atau keduanya (nisbah 1/2:1/2). Kalau malas nak canai semua doh, boleh beku doh dibalut plastic dalam. Nak guna, keluarkan dan tunggu kembali asal. Karipap belum digoreng boleh disimpan lama dengan menyusunnya atas dulang terlebih dahulu dan letak dalam fridge hingga beku. (1-2 jam). Kemudian ambil setiap satu dan balut plastic agar tak melekat, baru boleh simpan dalam bekas plastic dan letak dalam fridge semula.










View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net