zira's FotoPage

By: zira

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 4-Jul-2008 11:48 Email | Share | Bookmark
eskrem mesia,bubur kacang hijau,kuih kacang/kasturi

 
 
 
 
 
 
 
 
kali nih zira buat bubur kacang tp tak buh durian sbb adik² tak suka durian..bubur kacang nih zira guna resepi kak madiha..simple dan senang jer nak buatnya..lepas tu ada banyak lagi baki kacang yg di rebus jadi zira buat kuih kacang/kasturi pulak..kak madiha tq utk resepi bubur tu yer

Quote:

BUBUR KACANG

Bahan2
250 gm kacang hijau - basuh dan rendam
santan secukupnya
air secukupnya
4 s/b biji sagu
gula melaka secukupnya
sedikit garam
2 helai daun pandan

Cara
Rebus kacang hijau hingga lembut. Semasa separuh lembut masukkan dulu sagu halus. Tambahkan air jika perlu. Bila kacang dah lembut & biji sagu nampak jernih.. masukkan santan, daun pandan dan gula melaka dan garam. Biarkan sehingga gula merah hancur. Hidangkan panas2 atau sejuk.






Yang nih pulak kuih kacang/kasturi..guna kacang yg lebih dari buat bubur tu..resepi dah ada kat link sebelah tu yer






Ni pulak eskrem mesia..saja buat sbb skrg nih kadang² tu cuaca panas sgt.jadi bolehla makan eskrem ni..bkn budak² ja suka org tua pun suka.. ..yang nih zira buat perisa jagung dgn sirap+asamboi jer.





Quote:
cinta ~ dulu² masa sekolah mmg glamer eskrem nih..skrg nk mkn kena buat sendiri la

leezbalezza ~ mmg meriah kalau buat byk kaler tp malas ler pulak nk buat..hehe

mamasya ~ tertarik eh kak..takpe lps nih bleh buat utk anak² akak pulak


FazaRina(RiNna) ~ hehe..byk lagi benda nk kena update nih kak..

Ana ~ dulu mmg ramai bebudak juai eskrem nih kat sekolah masa ngaji quran ptg kat sekolah

norlieza82 ~ aik durian tak makan tp bila bubur kacang+durian mkn plak eh

jasmeen ~ rajin ke tak rajin ke masak tu tetap kena kak..

nur ~ saja nk bg semnagat suruh kak nur buat bubur durian tu cepat²

liana~mamadaniel ~ macam mana ler rupanya bila masak sekali bubur kacang hijau+pulut itam tu yer

intan ~ sedap gak kalo mkn ngan roti..zira pun selalu gak mkn camtu

umieaisyah ~ buat 2 keja dlm 1 masa..

watie ~ nampaknya ramai peminat eskrem ni yer

KakLeen ~ tq kak leen sbb sudi singgah sini..

Penyulawa ~ lorr akak tak minat bubur kacang nih ker..eskrem tu tak sempat nk jual dah abis kena angkut

kak aini ~ mmg zira buat eskrem pun balance bubur yg tak abis tu kak

masriyah ~ sebatang je cukup ker?

bungaros ~ kak..resepi dah ada zira tepek sblm nih..cuba kak cari kat link sebelah tu

ummi irfan ~ salam perkenalan kembali..owh tak clear ek nanti zira tepek lain resepi kek oren tu..

aishah@ummiaqil ~ mmg sedap bubur kacang kalo buat eskrem

Dayang Santubong ~ salam kak dayang..tq masuk sini..zira dok gurun,kedah

Pemancing Ikan ~ buat sekawah nanti tak abis pulak

Wak Kumis ~ lorr wak sunrise ker? hehe..ingatkan sunset

amal5041.fotopages.com ~ hehe..update je sebelum server nih bermasalah lagi

mummy jam ~ sama macam adik² zira dorg tak suka buh durian jugak

Roszana ~

mamaella ~

rinzura ~ mmg zira pun dok buat jugak mcm yg rinz bgtau tu

Haniss ~ nmpaknya lg ramai yg suka makan eskrem bubur kacang nih

MaDiHa ~ sebenarnya mmg zira jadikan resepi² akak sbg panduan..

Wak Kumis ~ zira tak reti lah nak berpantun nih..hehe

mshafie ~ sudah semestinya tepung luarnya rangup



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net