zira's FotoPage

By: zira

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 11-Jul-2008 11:55 Email | Share | Bookmark
Nasi lemak pandan



Dah lama jugak tak masak nasi lemak sendiri nih..kebetulan memang dah print resepi nasi lemak pandan dari fp kak nurfikas..jadi zira try jerlah buat nasi lemak nih pulak..sedap jugak yer..zira mintak izin copy paste jer resepi tu kat sini yer kak nur..thanks tapi zira masak sikit jer tak sampai 1 kg jadi zira dah kurangkan sukatan bahan² tu ikut kuantiti yg di masak..


Quote:


Nasi Lemak Pandan ~ Hajah Zahara Sudi


Bahan-Bahan

1 kg beras basmati (cuci bersih dan ditoskan)
5 helai daun pandan yang lebar di kisar dan ambil air nya.
1500 ml santan dari 2 biji kelapa parut putih (kalau ingin menggunakan santan kotak, kita
perlukan tiga kotak).
1/2 batang serai
2 cm halia
2 biji bawang putih
4 biji bawang merah kecil
garam secukup rasa

Cara- Cara

1. Serai, halia, bawang putih dan bawang kecil, dititik, dipecah2kan dan di-ramas.

2. Satukan bahan-bahan yg diramas dengan santan dan garam kedalam periuk.

3. Gaul rata dan masak sehingga naik wapnya.

4. Kemudian masukkan beras yang ditoskan tadi.

5. Kacau rata dan biar hingga masak nasi tersebut.

Bahan-bahan sampingan untuk menghidang


3 batang timun (di kupas kulit nya dan potong serong)
sambal tumis untuk nasi lemak
250 gm ikan bilis dan segenggam kacang tanah - di goreng
telur rebus










Quote:

dOd ~ nasi lemak nih tak bermusim kot..mmg sentiasa laku..

sal ~ tgh ada angin R nih tu yg buat sendiri..mmg xleh mkn selalu pun nasi lemak nih kak..banyak kolestrol..

umieaisyah ~ kat sini pun murah lg kak..sebungkus 5 kupang ..kalo berjiran bleh zira hulur kat akak sepinggan

mama ca ~ xpa ke kak kalo selalu sgt mkn nasi lemak nih..pe pun jaga kandungan n kesihatan akak tu yer

<idida aka ummu nafisa> ~ sesekali jer buat bg nampak menarik..

wawa ~ tu dia kak..ari² pulun nasi lemak.. ..jgn sedih² kak..nak buat camne dh bkn jodoh agaknya

Nur Sarah Mohd Yusof ~ ejen insurans ker nih?

kak nurul ~ nanti try lah kak nurul..senang jer nih

shahquantan ~ lapo p makan lah..

shariza ~

zaiy ~ amboi kak zaiy..lama tak tgk menu² akak tu

reena ~ salam perkenalan jugak dr zira..tq singgah sini

rinzura ~ w'salam rinz..sedap eh?nanti kena buat ler camtu..pastu pos ke sini sikit

marsolos ~ mmg dah cantik ler tu awak punya editing

mamaella
~ kalau berjiran bolehlah zira hulur kat akak sepinggan..

salleharon ~ amboi salleh..dari jauh ko dpt hidu bau nasi lemak nih yer

masriyah ~

Farah Shrewsbury
~ aha mmg sedap nasi lemak pandan nih..lain sikit rasa dia


shima ~ uish shima..mana bleh mkn tiap² ari nasi lemak nih..

Jasmeen ~ lauk simple jer tu kak meen


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net