zira's FotoPage

By: zira

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 31-Jul-2008 02:22 Email | Share | Bookmark
Irish Cookies & Popia Pedas

 
 
 
 
 
 
Malasnya nak update..nak upload gambar pun lambat beno rasanya..ish tak bleh jadi nih.. ..zira dah try buat irish cookies resepi dari fp maklang..memang sedapp tapi rupa biskut tu tak ler cantik macam yg maklang buat tu..huhu ..tq maklang ..mintak izin copy paste jerk resepi tu kat sini yer..

Quote:


[b]Irish Cookies
Sumber : Noorbaya


A.
180g butter
130g gula castor
20g shortening
1 biji kuning telur
1st nescafe
1st esen coffee (mklang tak letak sbb takder)

B
1/2st baking powder }
200g tepung gandum } ayak
100g tepung ubi }
40g nestum (kisar kasar)

Hiasan: putih telur – sapuan, badam flake dihancurkan dan choc. rice

P/S= Instead of using choc rice baya drizzle choc on top of the cookies.

Cara

Sebatikan semua Bahan A lalu masukkan Bahan B.
Canai dan terap. Sapukan dengan putih telur dan taburkan badam flake
Dan Choc Rice.
Nota: Nestum kisar boleh diganti dgn cornflakes kisar

Nota maklang : mklang guna nestum...dan kalau nak nampak cantik better guna kuning telur utk sapuan tu...kalau putih telur tak berkilat biskut.
[/b]







Yang ni pulak popia utk sarapan pagi..rasanya semua org reti buat popia kan..tapi takpe zira letak jugak cara nak buat inti popia nih..simple jer versi org Malas..

Quote:


[b]Inti popia pedas versi zira


3 ketul isi ayam ( potong kecik²)
500 gm sayur campur
1 biji capsium hijau
1 biji bawang besar ( potong dadu)
3 ulas bawang putih ( potong dadu)
3 sudu rempah kari
2 sudu cili kisar
garam

Tumiskan bawang putih dan bawang besar hingga naik bau.kemudian masukkan cili kisar , rempah dan ayam..masukkan sedikit air ..bila rempah dan cili agak garing masukkan capsium dan sayur campur..kemudian masukkan garam dan biar hingga kuah td kering..tutup api dan biarkan inti sejuk terlebih dulu sebelum menggulung popia...gunakan bancuhan air tepung jagung utk melekatkan kuli popia tersebut
[/b]










View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net