zira's FotoPage

By: zira

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 8-Aug-2008 02:34 Email | Share | Bookmark
Nasi goreng simple & Ayam masak Kicap



Malas nak buat kuih utk sarapan..zira buat jer nasi goreng.cepat dan mudah ..nih jadi menu utk sarapan dan lunch..buat pun main campak jer apa yg ada.. lepas tu tgk ayam ada sikit lagi cukuplah utk buat masak kicap simple..semuanya simple jer..tapi tak kisah lah walaupun simple yang penting habis dorang makan..


Quote:

nasi goreng simple versi zira

2 cawan nasi sejuk
2 ulas bawang putih
1 ulas bawang merah
3 sudu cili kering yg di blend
kicap secukupnya
sedikit ikan bilis ( ditumbuk bg pecah²)
sedikit isi ikan kembung yg dah di goreng( zira guna balance lauk yg tak abis smlm jer)
kacang panjang ( boleh guna sayuran lain jugak..yg nih zira cuma guna mana yg ada jer)
garam

cara²

1.tumiskan bawang merah dan putih hingga naik bau..
2.kemudian masukkan cili blend..bila agak² nak garing cili td boleh masukkan ikan bilis dan isi ikan..kacau² bg bercampur..
3.masukkan nasi,kacang panjang..kemudian percikkan kicap ke atas nasi tersebut dan kacau bg bercampur..
4.masukkan garam secukup rasa..kacau lagi..
5.boleh di hidang dgn telur goreng atau lauk² lain





Quote:

Ayam masak kicap pedas

6 ketul ayam
1 sudu jintan manis
6 tangkai cili kering(bleh tambah kalo nk lg pedas)
1 inci halia
1 labu bawang besar(di potong bulat)
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
kulit kayu manis
bunga lawang
kicap secukupnya

cara-cara:

1.ayam di gaul dgn kunyit dan garam kemudian di goreng terlebih dahulu..jgn garing sgt nanti keras
2.jintan,cili dan halia di blend.
3.tumiskan bawang putih dan merah,kulit kayu manis dan bunga lawang hingga naik bau.kemudian masukkan bahan yg di blend tadi..biar hingga garing
4.bila dah garing masukkan ayam dan masukkan kicap secukupnya..bleh tambah air sikit
5.kemudian masak hingga pekat..masukkan bawang besar..
6.sebelum angkat rasakan garam..kalau kurang masin bleh tambah..jgn masin sgt sbb kicap td pun dh masin






View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net